Grassen

Momenteel zijn de grassen in opkomst. Het zijn eigenlijk een beetje ondergewaardeerde planten. Want ze zijn prachtig om te zien als ze bloeien en dan valt ook op hoe verschillend ze allemaal zijn!

Daarbij hebben grassen behalve dat ze mooi zijn om te zien ook extra waarde, doordat het de waardplanten (voedselplanten) van andere insecten zijn, van onder andere rupsen. Neem nou bijvoorbeeld Kropaar. Op de foto hieronder zie je Kropaar in twee groeifasen. Kropaar is de waardplant van de Argusvlinder. Zie de dagvlinder op het plaatje hieronder. De vlinder is met de laatste Argusvlindertelling rondom Gorinchem overal waargenomen. Vraag is dus, komt de vlinder ook voor in Gorinchem en nabije omgeving?

Helaas is Gorinchem nu dus nog een ‘blinde vlek’. In het najaar komt er weer een Argusvlindertelling

Geregeld, zijn Floor en ik afzonderlijk van elkaar waarnemingen aan het doen. We kijken wat voor planten er op komen van het zaaigoed, en verder nemen we waar, wat voor insecten er op het gebied af komen. Zo heeft Floor de zeldzame Bruine korenbout al waargenomen en heb ik pasgeleden de Platbuik gezien. Te zien op de foto’s.

Bruine korenbout en Platbuik

De rups van het Oranjetipje heb ik waargenomen op de waardplant van deze dagvlinder, namelijk Look-zonder-look. De vlinder heeft nog een plant die de rups als waardplant heeft, maar die hebben wij nog niet in de natuurtuin gezien. Dat is de Pinksterbloem. Het mannetje van het Oranjetipje heeft een oranje tipje op de vleugels en het vrouwtje heeft een hele mooie tekening op de onderkant en mist de oranje stippen. 

Hier zie je een voorbeeld van waargenomen bloeiende plantensoorten op deze site. Als jullie ons nog directer willen volgen, kun je onze waarnemingen zien op waarneming.nl

Bij het maken van dit verslag heb ik foto’s van Floor en mij gebruikt in de collages en natuurlijk zijn ook de foto’s van ons beiden te zien op deze laatste foto van waarneming.nl. Zoals te zien op bovenstaande foto heeft Floor ontdekt dat de zeer zeldzame Kleinbloemige salie (tweejarige plant) bloeide. 

Zaterdag gaan we weer aan de slag in de natuurtuin. Maar eerlijk gezegd begint het al heel mooi te worden en is de natuurwaarde al behoorlijk aan het vergroten. 

Hou je ogen dus open, want er is een hoop te zien. 

Heleen Wessels