In het voorjaar van 2021 is het geheel aangelegd en ingeplant en daar kwam een goed groeiseizoen overheen… De heesters zijn goed aangeslagen (groene vlakken) en er is druk gezaaid (oranje vlakken).

Waarom een natuurtuin?

Alle sierplanten hebben hun oorsprong vanuit natuurlijke planten die we vaak ‘onkruid’ noemen. Deze planten zijn belangrijk voor al het andere leven als vogels, insecten, egels etc. Nederland wordt steeds voller en deze belangrijke stukken grond worden zeldzaam; als tuinvereniging maken we ook graag ruimte voor de natuur zeker in deze tijd waar natuur een steuntje in de rug nodig heeft!

De tuin wordt al gebruikt om te bekijken wat er zoal gaat leven en dat gaat snel. Door de wadi (natte plek – geen vijver) en droge stukken, zon en schaduw met de stapelmuur is er een verscheidenheid van plekjes waar planten en dieren zich snel thuis zullen gaan voelen.

 
 
Hoe ontstaat een natuurtuin?

Het eerste jaar gaan de gewassen aanslaan en na een jaar of 3 ontstaat een dichte heesterwal die elk jaar wat snoeiwerk nodig heeft. De plaatsen met inheemse planten moeten elk jaar in maart worden gemaaid en het maaisel wordt dan afgevoerd.
Hoe minder voedingsstoffen hoe meer bloemen; grassen, brandnetel en bramen tonen aan dat de grond nog erg rijk is. Na enkele jaren zullen ze meer en meer verdwijnen (deze mogen dus steeds weg).

En de komende jaren?

Jaar 1: nu zitten we in de PIONIERFASE, een wilde fase waarin veel eenjarigen en grassen de ruimte innemen naast de brandnetel, braam etc. Na enkele jaren komt de grond tot ‘rust’ en wordt de beplanting stabieler en minder ‘gestresst’.
Dus elk jaar in maart een snoeibeurt en maaien en de rest van het jaar wat bijhouden, eerste jaren meer werk, later juist minder.

Wat moet er nog gebeuren?

De heestervakken zijn bijna gewied en dat zal nog best wat ‘plukwerk’ vragen. Het kruiden vak bij het kantine terras zal in het voorjaar van 2022 worden aangeplant, Tijm, Salie, Rozemarijn, en meer.
Stekjes over? We hebben er plek voor! Heb je een plant over of wil je wat doneren? Graag!!

Kan en mag ieder tuinlid wat doen?

De coördinatie van de tuin ligt bij Heleen Wessels (tuin 22) en Floor Zuijdam (tuin 12), zij vertellen graag wat over de Natuurtuin of geven tips. Meehelpen? Heel graag!

We hebben nog klushulp nodig voor onderhoud en planten voor de aan te leggen kruidentuin.

Uit de natuurtuin