Woelmuizen in de tuin

Er kwam een tip binnen dat we op het tuincomplex last hebben van woelmuizen. Je kunt ze indelen in de groep mollen, woelratten en woelmuizen.

Het is een misverstand om te denken dat deze beestjes alleen maar schadelijk zijn. Deze ondergrondse gangengravers zorgen er ook voor dat de bodem luchtig blijft en ze verspreiden nuttige bodemschimmels.

De woelmuizen leven vooral van plantaardig voedsel zoals kruidachtige planten, grassen, wortels van planten, bloembollen en knollen. Dit kan een aanslag zijn op je moes- of bloementuin. Ook mossen staan op het menu en soms vullen ze het dieet aan met insecten en wormen.

Een enkele mol of een woelmuis levert, behalve een beetje ergernis, weinig problemen op. De problemen ontstaan pas als ze het te veel naar hun zin hebben en grote families stichten. Daarom is het zaak te voorkomen dat er een plaag ontstaat.

Het bestrijden van woelmuizen kan op twee manieren, een wrede manier met klemmen, vallen of gif. Als natuurliefhebber kun je ook kiezen voor een diervriendelijke manier om ze te verjagen. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld Bulgaarse sierui, Tuingloxinia of Goudlook aan te planten. Ook kregen we de tip dat laagblijvende zonnebloemen effectief kunnen zijn. Deze planten hebben sterk geurende wortels en daar houden ze niet van. Daarbij zijn ze ook nog leuk tussen de andere planten in je tuin.

Je kunt nog meer te weten komen over dit onderwerp en ideeën opdoen op deze website