Als je in de vroege zomer wilt genieten van je jonge planten in je tuin en je moestuin, kan dat plezier bedorven worden door slakken. Kom je op een ochtend op je tuin en is alles aangevreten of zelfs verdwenen…..
Je wilt zo snel mogelijk van die gladde glibbers af, maar vergeet niet dat ze ook voedsel zijn voor de vogels, egels en padden.

Slakken houden vooral van donkere vochtige plekken, bijvoorbeeld onder bladeren waar de grond vochtig blijft.

Er zijn verschillende manieren om slakkenvraat te voorkomen of aan te pakken.

Een milieuvriendelijke manier om slakken te verdrijven is het planten van longkruid (Pulminaria). Een ideale plant voor schaduw- en halfschaduwplekken.

Vanaf april bloeit het longkruid met roze tot paarsblauwe bloemetjes. Het blad is behaard en niet aantrekkelijk voor slakken. Je kunt ook knoflook planten. Daar blijven ze ook ver uit de buurt.

Ze hebben ook een hekel aan sterk geurende planten zoals bieslook, Oost-Indische kers, tijm, vingerhoedskruid, lavendel, tomaat en kattenkruid. Plant deze planten daarom dicht bij je planten die gevoelig zijn voor de hongerige slakken.

Naast al deze planten houden slakken er ook niet van om te kruipen door droge of scherpe materialen.
Je kunt je planten beschermen door rond de jonge plantjes of zaailingen iets strooien waar ze niet overheen willen. Deze producten kun je gebruiken:

  • Grind
  • Cacaodoppen
  • Zaagsel
  • Hulstbladeren
  • Fijngemaakte eierschalen
  • Houtas

Nog meer tips tegen een slakkenplaag kun je vinden op deze website