Een hooikist

Een hooikist wordt gebruikt om voedsel gaar te laten worden zonder dat het voortdurende verhitting nodig heeft. Het is slowcooking, maar op de manier zoals oma dat vroeger ook deed.

Langzaam garen van een stoofpot, bouillon en mooie droge rijst zonder energie te verbruiken. Ideaal als je na een dagje op de tuin geen zin meer hebt om te koken, maar ook heel handig als je kookt voor een grote groep.

De hooikist is gewoon een houten kist gevuld met hooi, waar één of meerdere pannen in passen. Je kunt ook een slaapzak gebruiken of wat dikke dekens, als het maar goed isolerend is.
De voordelen van het gebruiken van een hooikist:

  • Je bespaart brandstof
  • Je kunt efficiënter omgaan met een beperkt aantal branders
  • Het eten brandt niet aan
  • Het eten gaart gelijkmatig boven en onderin de pan


Hoe gebruik je een hooikist?

Breng het gerecht aan de kook zoals je normaal ook zou doen. Bij peulvruchten, aardappels of rijst betekent dit dat je ze in een pan aan de kook brengt. Bij pasta doe je de pasta in een pan met kokend water en brengt het daarna opnieuw aan de kook. Als het kookt, haal je de pan van het vuur en zet hem in de hooikist. Door de isolerende werking van het hooi, blijft de temperatuur hetzelfde en wordt de inhoud gaar. Hierna enkele voorbeelden.

Rijst

Breng water, evt. met wat zout,  aan de kook (1,5 deel water op 1 deel rijst). Voeg de rijst toe en brengt het geheel opnieuw aan de kook. Roer het om en doet de deksel erop. Plaats de pan in de hooikist.  Na 25 minuten heb je prachtige droge en gare rijst.
Besparing: 15-20 minuten energie.

Aardappels

Breng de aardappels aan de kook en plaatst ze vervolgens in een goed sluitende pan in de hooikist. Na 20-25 minuten heb je gare en warme aardappels.
Besparing: 15-20 minuten energie.

Stoofvlees

Braadt het vlees aan en voeg de overige ingrediënten toe. Laat het gerecht een minuut of 10 goed doorsudderen. Sluit de pan goed af en plaats hem in de hooikist. Na één tot anderhalf uur heb je een heerlijk gare, warme en geurige stoofschotel.
Besparing: 100 minuten energie.

Erwtensoep

Breng ’s morgens alle ingrediënten in een grote, goed sluitende pan aan de kook. Laat het ongeveer 10 minuten doorkoken en plaats de pan in de hooikist. Lekker een dagje genieten van de tuin ’s avonds is de soep klaar en gaar. Nog wel even op smaak brengen en roeren!
Besparing: 100 minuten energie.