Kruid of onkruid?
Wilde planten in de tuin, is het een kruid of onkruid?
Het gaat eigenlijk alleen om onkruid als de planten opkomen op een ongewenste plaats. De ongewenste planten in de tuin kunnen op allerlei manieren verwerkt worden in plaats van ze afvoeren in een vuilniszak. We hebben op onze tuinen bijna allemaal wel te maken met brandnetels, zevenblad en heermoes.
Natuurlijk is teveel hiervan irritant en zeker als ze je aanplant overwoekeren. Toch even een idee hoe je er mee kunt omgaan.

Brandnetel
De brandnetel heeft ook een nuttige functie. De brandnetel is een verklikker van minder schone grond en heeft een reinigende werking op de grond. Brandnetel is supergezond voor je lichaam. Het bevat onder andere vitamine C en anti-oxidanten.
Brandnetelthee
Je kunt brandnetelthee maken van het jonge blad (ouder blad is bitter). Breng voor ieder kopje met losse blaadjes ongeveer twee koppen water aan de kook. Laat het ongeveer tien minuten trekken, en klaar is je brandnetelthee!
Eventueel kun je een beetje honing toevoegen. De thee heeft onder andere een vocht afdrijvende werking en helpt de nieren hun werk beter te doen. Ook is de thee pijnstillend en ontstekingsremmend.
Verwerken als spinazie
De jonge blaadjes kun je verwerken als groente, bijvoorbeeld als spinazie. Volgens deskundigen is de brandnetel zelfs gezonder dan spinazie.
Brandnetelgier voor de tuin
Brandnetelgier zit vol met mineralen. De bladeren van planten worden harder en daardoor minder smakelijk voor bladluizen. De gier maakt de planten ook sterker, met gevolg dat ze minder vatbaar worden voor schimmels en ziekten. Het bodemleven krijgt een oppepper door de stikstof die erin zit.
Geschikt of ongeschikt?
Brandnetelgier kun je gebruiken als bijvoeding voor bijvoorbeeld prei, tomaten, kool, selderij en komkommer. Ook eenjarige zomerbloemen, vaste planten, rozen, bessenstruiken en vruchtbomen worden blij van een scheutje brandnetelgier.
Maar…. gebruik het niet op bonen, erwten en uien.

Heermoes
De jonge scheuten van de heermoes kunnen gegeten worden of je maakt er thee van. Heermoes heeft een brede geneeskrachtige werking door de overvloed aan mineralen die erin zitten. Hierdoor is tegelijk een waarschuwing op zijn plaats tegen een langdurig en intensief inwendig gebruik vanwege het kiezelzuur dat er in zit. De belangrijkste werking is de aanmaak en het herstel van botten en spieren en daardoor geschikt bij artrose en reuma.
Heermoesthee
Pluk alleen de bovengrondse delen. Doe de planten in zijn geheel in kokend water en laat 20 minuten zachtjes koken. Dit is om de oplossing van het aanwezige kiezelzuur mogelijk te maken.
Voor je lijf
Voor het gebruik van heermoesthee zijn veel toepassingen, onder andere:
- Drinken als thee voor versterking van pezen en botten
- Deppen op een wond om het bloed te stelpen
- In een voetenbad voor de rustgevende werking, tegen zweetvoeten en zwemmerseczeem
- Compres op een blauwe plek
In de tuin
Planten die zijn aangetast door echte meeldauw, valse meeldauw en roest kun je besproeien met heermoesthee.

Zevenblad
Zevenblad kun je proberen weg te schoffelen, maar het blijft komen. De plant maakt razendsnel nieuwe wortels aan waardoor het onder de grond gewoon weer verder groeit. Je kunt het wortelstelsel aanpakken om de plant met wortel en al uit te roeien.
Maar….. Je kunt er ook voor kiezen om het jonge blad te gebruiken in de keuken. Het is gezond en bevat veel vitamine A en C.
Pesto
- 1 vergiet vol schoon gewassen kleine zevenbladblaadjes
- 6 halve walnoten
- 1 teen knoflook
- olijfolie
- 1 volle eetlepel fijn gesneden belegen Stolwijker kaas
- beetje zout
Snijd het zevenblad iets kleiner en pureer eerst de noten, de kaas en de knoflook met wat olie. Voeg dan het zevenblad toe en giet er zoveel olie bij tot je een mooie smeuïge pesto hebt.
De pesto verkleurt vrij snel maar de heerlijke smaak blijft. Je kunt ook enkele druppels citroensap toevoegen.
Andere bereidingen
De jonge blaadjes van zevenblad kun je ook eten als vervanger van sla, koken als spinazie of blancheren om door de pasta te doen. De smaak is te vergelijken met die van peterselie.
Bestrijding
Heb je toch teveel zevenblad en wil je er milieubewust vanaf? Plant dan de tuingeranium of ooievaarsbek aan op de plekken van het zevenblad. Die zou de concurrentie met zevenblad (en ander onkruid) moeiteloos aan kunnen. Hij groeit snel, is een ideale bodembedekker en ziet er ook nog leuk uit met wit-roze of paarse bloempjes.