Dinsdagavond 24 april hebben we met meer dan de helft van onze tuinleden een bijzondere les in snoeien gehad van Ab Wessels. Het bijzondere lag al meteen in het advies om alle boeken over snoeien weg te gooien en de zaak eens in essentie te bekijken; als je weet hoe een plant/boom groeit, heel goed kijkt en weet wat je wilt bereiken, weet je ook hoe je moet snoeien. Of wat je niet moet snoeien. ‘Denk als een plant’ is zijn motto. Dat laatste was voor ons niet meteen weggelegd, maar de raad om de boeken weg te doen, viel wel in vruchtbare aarde.

Dan blijft trouwens vanzelf over dat we anders gaan kijken. En die aanzet heeft Ab zeker gegeven.

Ook door met ons de tuin in te gaan en het een en ander aan te wijzen. Op papier kregen we nog een samenvatting en wat basisinformatie mee. Inspirerend!

Na de pauze liet Heleen Wessels zien dat er niet alleen bijen, wespen en hommels zijn, zoals wij eenvoudige tuinlieden vaak denken, maar dat die een enorm aantal verwanten hebben. Zoals bijvoorbeeld kleine wespjes die alleen leven en allerlei bouwmateriaal, zoals leem en hout, gebruiken voor hun nesten. Heleen trok aan het eind van haar verhaal natuurlijk aan de bel namens de bijen, in het bijzonder de wilde soorten. Hoe ze voor de bestuiving van de planten zorgen. Eigenlijk gaat het hier om alle insecten en dieren. En uiteindelijk ook om onszelf. Er zijn nog steeds treurige feiten over bestrijdingsmiddelen en bijensterfte of bijvoorbeeld de bedenkelijke herkomst van potgrond.

Ze gaf daarna gelukkig ook ideetjes om onze tuinen wat diervriendelijker te maken.

Na nog wat vragen en een dankbaar applaus konden we de serieuze toon (goed gehoord!) verlaten en nakletsen met iets te drinken. Gezien het enthousiasme over deze avond kunnen we best een volgende lezing plannen. Misschien over milieuvriendelijk tuinieren?